torsdag 3. mai 2012

Slik får du folk til å høre på deg

Tre enkle ting du bør gjøre for å få folk til å høre på hva du har å si.

Erika Andersen gir på Forbes tre tips for hvordan du skal få folk til å høre på det du har å si:

1. Lytt
Hvis du først viser at du er interessert i å høre hva andre har å si, er det en stor sjanse for at de også blir mer interessert i å høre hva du selv tenker. God lytting inkluderer å oppsummere det du blir fortalt og å stille gode oppfølgingsspørsmål.

2. Vær kort og konsis
Jo mer tid du bruker på å formidle noe, jo større er sannsynligheten for at tilhørerne faller av lasset. Det kan være lett å tenke at når du prøver å formidle noe komplekst og tilhøreren har vanskeligheter med å følge med, så må du snakke enda mer. En bedre løsning vil være å bruke litt tid i forkant på å finne ut hvordan du kan formulere det komplekse på en klar og tydelig måte.

3. Les tilhørerne
Det er en fordel å følge med på dem du snakker til. Hvis alle sitter og ser på klokka, eller fikler med telefonen sin, så er det mye som tyder på at de ikke følger med på deg. Som på forrige punkt, er det heller ikke her noen god ide å snakke mer. Prøv heller å stille et spørsmål som krever et svar fra publikum (det holder altså ikke med et retorisk spørsmål). Et tips kan være å stille spørsmål som gir deg informasjon om hva de er interessert i å høre.

Det hjelper ikke å være noen god taler hvis tilhørerne ikke er interessert i det du har å si.

Foto © Unknown

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar