lørdag 21. januar 2012

Hvordan si unnskyld? - 5 råd

Det er ikke alltid like lett å be om unnskyldning. Her er 5 ting du bør huske på.

Noen ganger er det viktig å si unnskyld. Problemet er at dette i stor grad handler om å blottlegge seg selv, og innrømme egne feil. Det kan være utfordrende og fører ofte til at unnskyldningen blir lite troverdig. PsychCentral gir fem råd som kan hjelpe deg med å si unnskyld på en god måte.

1. Oppriktige unnskyldninger har større sjans for å bli godtatt
Folk er generelt flinke til å oppfatte om unnskyldningen er ærlig. Hvis du ikke klarer å gi en oppriktig unnskyldning bør du vente til du kan det, eller bare la vær. For å gi en oppriktig unnskyldning må du innrømme at det du gjorde var galt, og ta ansvar for dette. Det er også viktig å legge vekt på at du ikke vil gjøre det samme igjen.

2. Jo større overtrampt, jo viktigere er det med en oppriktig unnskyldning
Dette kommer kanskje ikke som noen overraskelse, men hvis overtrampet er stort er det desto viktigere med en oppriktig unnskyldning. Med andre ord behøver du kanskje ikke å gå rundt og unnskylde ethvert overtramp, så lenge du passer på å beklage de store.

3. Ikke unnskyld den andres følelser
Mange har vel hørt folk som prøver å komme med en unnskyldning, men sier noe slikt som "Jeg beklager på det sterkeste at du følte det slik." De færreste vil vel synes dette føles som en oppriktig unnskyldning. Det er med andre ord viktig å beklage dine egne handlinger og ikke andres følelser.

4. Gi rom
Det kan være lurt å vente med unnskyldningen til det største følelsene har lagt seg. På den annen side, ikke vent i 2 uker.

5. Vær spesifikk
Ikke unnskyld for alle de dumme tingene du har gjort i løpet av livet, og ikke overgeneraliser til at du er en dårlig person. Unnskyld den enkelte handlingen på en måte som viser at dette var et enkeltstående tilfelle som kan ordnes opp i.

Foto © hang_in_there

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar