torsdag 29. mars 2012

Et enkelt navn gjør deg bedre likt

Jo enklere det er å uttale navnet ditt, jo bedre likt blir du.

Forskere fra universiteter i New York og Melbourne analyserte hvordan en persons navn kan påvirke hvordan vi tenker om henne.

De oppdaget at personer med navn som var enkle å uttale tilsynelatende ble bedre likt.

Blant annet fant de ut at folk med navn som er enkle å uttale har større sannsynlighet for å få jobb i politikk og har større sannsynlighet for å bli forfremmet. Politikere har også større sannsynlighet for å vinne en valgkamp hvis de har enklere navn enn motkandidaten.

Det er naturlig å tenke seg at denne effekten også viser seg i andre felt enn de som ble undersøkt. Det kan med andre ord være en fordel å ha et navn det er enkelt å uttale. Hvis du ikke har det, kan du jo alltids få deg et enkelt kallenavn?

Kilde: TorontoNews.net 
Foto © EvelynGiggles

torsdag 22. mars 2012

Slik blir du flinkere til å overtale

Fem enkle metoder kan gjøre deg mer overbevisende.

Jeg har nettopp lest boka Flipnosis av Kevin Dutton. Han er en psykolog som har forsket på hvordan overtalelse fungerer. I boka ser han på alt fra svindlere til politikere, og trekker ut essensen av det han mener er effektive overtalelsesmetoder.

Han oppsummerer dette i fem egenskaper: simplicity, perceived self-interest, incongruity, confidence og empathy. Disse danner akronymet SPICE.

Simplicity (enkelhet) - Det du sier må være kort og konsist. Dette kjenner du antagelig igjen fra reklamebransjen. Ikke bare gjør dette beskjeden enklere å prosessere, men det gjør at mottakeren tenker den er sann. For ekstra effekt kan du passe på at ordene du bruker er konkrete, slik jeg har skrevet om her.

Perceived self-interest (antatt egeninteresse) - For å få noen til å gjøre noe må de tenke at det er i deres interesse å gjøre det. Det behøver ikke å bety at det faktisk er det.

Incongruity (uoverensstemmelse) - Det viser seg at om du sier noe som er litt overraskende, og ikke forventet, så har du en større mulighet for å klare å overtale noen. Si for eksempel at noe koster 40.000 øre i stedet for 40 kr. Dette er jo også et velkjent grep i reklamebransjen.

Confidence (selvsikkerhet) - Jo mer selvsikker du virker, jo større er sjansen for at andre tenker du har rett.

Empathy (empati) - Få folk til å stole på deg. Hvis du blir ansett som en bra person vil de ha lettere for å si ja til en forespørsel.


Foto © Davide Mana

torsdag 15. mars 2012

Fire metoder for å avsløre en løgner

Selv om det ikke finnes noen gode måter å avsløre løgn, så finnes det metoder som gjør det ekstra vanskelig å lyve.

I forrige uke skrev jeg om hvordan folk flest er dårlige til å avsløre løgn. Grunnen til dette er at det ikke finnes noen tegn som entydig viser at noen lyver.

Det er allikevel noen metoder som viser seg å fungere godt når du vil forsikre deg om at noen forteller sannheten. 

Det handler ikke så mye om å "avsløre" løgn, men å utnytte det faktum at å lyve krever litt større innsats enn å si sannheten. Ved å overbelaste hjernen kan man gjøre det ekstra vanskelig å lyve. Jeff Wise skriver om fire teknikker du kan benytte deg av for å sørge for at noen forteller deg sannheten om et handlingsforløp:

1. Be henne fortelle om forløpet i motsatt rekkefølge. Dette er kanskje utfordrende nok om man skal snakke sant, men om man lyver blir det ekstremt vanskelig å sørge for at alle trådene i historien henger sammen.

2. Be henne om å se deg inn i øynene. Det er ikke sant at løgnere ser mer vekk enn andre, men det å måtte sørge for å hele tiden stirre deg i øynene er kognitivt krevende, og gir derfor mindre rom til å tenke kreativt (lyve).

3. Be henne om å tegne det som skjedde. Løgnere utelater ofte mye detaljer når de lyver, dette kan synes enklere på et bilde, eller i hvert fall gjøre det vanskeligere å lyve.

4. Ikke vis hva du vet. Ved å krydre samtalen med informasjon du allerede kjenner til, vet ikke den du snakker med hva du vet og hva du ikke vet. Dette kan føre til at hun ubevisst sier litt mer enn hun hadde tenkt.

Lykke til med avhørene! ;)

Foto © Brian Smithson

torsdag 8. mars 2012

Du er dårlig til å avsløre løgn

Vi er generelt dårlige til å avsløre løgn. Det er dessverre ikke så mye vi kan gjøre for å bli bedre.

Stadig hører man om måter man kan avsløre løgnere på. Det er ofte knyttet til kroppsspråk, som f.eks at man blunker mindre når man lyver.

Problemet er at det ikke finnes tegn som utvetydig avslører løgnere.

Det er visse tegn som kan tyde på at en personer ikke er helt ærlige. Disse tegnene er folk stort sett klar over. PsyBlog lister opp fire slike indikasjoner på at noen lyver:
  1. Vaghet - Jo vagere noen er i sitt svar, jo mer sannsynlig er det at de lyver
  2. Likegyldighet - Kan vise at personen prøver å spille avslappet
  3. Tenker hardt - Det er vanskelig å lyve, så å tenke hardt kan være tegn på en som lyver
  4. Manglende samarbeidsvilje - Dette kan også være et tegn på at noen har noe å skjule
Alle disse tegnene er jo ganske åpenbare, og det er kanskje derfor folk faktisk er flinke til å se etter disse når de skal avsløre løgn.

Til tross for dette viser det seg at vi, generelt sett, er ekstremt dårlig til å avsløre løgn.

En meta-analyse av 206 forsøk på løgnavsløring viser at bare 54% av løgnene ble avslørt. Ren gjetting vil gi 50%, så forsøket viser med andre ord at vi er dårlige løgndetektorer (Bond & DePaulo, 2006). 

Selv om vi altså er flinke til å følge med på riktige signaler når vi prøver å avsløre løgn, så er vi dårlige til å faktisk avsløre løgn. Grunnen er at alle slike signaler er veldig tvetydige. En som er likegyldig kan jo faktisk bare være likegyldig, og en som tenker hardt kan jo gjøre dette fordi hun er opptatt av å være så presis som mulig.

Hva kan man gjøre? PsyBlog sier det beste man kan gjøre er å stole på instinktene sine.

Studier viser at folk faktisk er bedre til å avsløre løgn når de bare går etter intuisjon, kontra når de prøve å følge med på spesifikke tegn.